Assalamualaikum dan Selamat Datang ke Blog Saya

Blog ini diadakan khas untuk penulis berkongsi idea, pendapat dan kepakaran untuk pembaca semua. Diharap blog ini bermanfaat kepada semua khususnya kepada pelajar dan tidak lupa juga kepada sesiapa yang ingin mendapat info yang berkaitan.

Ingin berkongsi info? bole emailkan ke hasnah@ump.edu.my. Saya merasa bangga kerana dapat berkongsi ilmu yang Allah berikan kepada saya untuk dikongsi dengan orang lain. Saya cuma berharap mereka yang membacanya turut sama mendoakan agar saya sentiasa sihat dan tidak berhenti meneruskan usaha menyampaikan ilmu kepada mereka yang memerlukan.
Wednesday, 3 December 2014

Perkongsian untuk para pelajar

Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

Berjumpa lagi dengan para pelajar dan pembaca blog yang saya sayangi. Di sini saya ingin sampaikan beberapa tips jika kita ingin berjaya dalam pelajaran. 

Para pelajar perlu fikirkan bahawa sebagai manusia kita wajib menuntut ilmu walaupun ibu bapa kita kaya raya atau jutawan. Ini kerana kita memerlukan ilmu untuk mengemudi kehidupan ini. Jika kita telah berjaya masuk belajar di universiti, ia juga bukanlah tiket untuk kita terus berjaya dan cemerlang. Harus diketahui bahawa tidak semua orang berjaya walaupun dia masuk universiti. Semuanya bergantung kepada usaha kita sendiri. Kalau kita tidak berusaha kita tidak akan berjaya. Sememangnya ibu bapa kita telah berkorban wang ringgit bagi memastikan anaknya berjaya dalam pelajaran. Justeru itu, janganlah kita menghampakan harapan dan cita-cita orang tua kita. Belajarlah rajin2 dan bersungguh supaya kita tidak hanya lulus sahaja dalam peperiksaan. Kita mesti kejar untuk dapat cemerlang.

Di sini saya ingin kongsi beberapa tips yang mana ia banyak membantu saya semasa saya belajar dahulu dan ianya didapati telah berjaya mengubah gred saya yang sebelum itu cukup2 makan sahaja. Di antara perkara yang saya lakukan adalah saya mengulangkaji setiap subjek setiap hari. Maknanya di sini ialah saya akan peruntukkan beberapa minit untuk membaca setiap subjek dalam masa satu hari dan saya tidak menghafal cuma memahami sahaja. Jadi apabila kita membaca setiap hari maka sudah tentu kita akan terbiasa dan ingat, bukan?

Perkara kedua yang saya buat ialah setiap subjek untuk setiap chapter saya akan belajar membuat soalan untuk dijawab oleh saya sendiri. Dalam hal ini, saya akan mencipta soalan dari pelbagai aspek dan sudut chapter berkenaan. Proses ini boleh dilakukan secara sendirian atau berkumpulan. Cubalah tips ini dan anda akan lihat kesannya.

Seterusnya, apa yang telah kita belajar kita perlu merenungi dan berfikir mengenai apa yang kita telah dan sedang belajar. Elakkan dari menghafal...

Buatlah satu nota kecil untuk memudahkan kita membuat ulangkaji....jangan gunakan buku yang tebal untuk mengulangkaji kerana dari segi psikologi dia akan membuatkan kita malas untuk study dan sangat tidak sihat kerana apabila buku tebal2 bertimbun depan mata, ia akan menyebabkan seseorang pelajar itu stress, betul tak?

Dan yang terakhir berbuat baiklah kepada ibu bapa dan orang sekeliling kita serta jangan lupa perkara yang paling penting sekali iaitu Allah...jangan lupa lakukan suruhan Allah dan berdoa. Sebab yang bagi kita dapat A atau tidak adalah Allah...

Sekian untuk perkongsian...

No comments:

Post a Comment