Assalamualaikum dan Selamat Datang ke Blog Saya

Blog ini diadakan khas untuk penulis berkongsi idea, pendapat dan kepakaran untuk pembaca semua. Diharap blog ini bermanfaat kepada semua khususnya kepada pelajar dan tidak lupa juga kepada sesiapa yang ingin mendapat info yang berkaitan.

Ingin berkongsi info? bole emailkan ke hasnah@ump.edu.my. Saya merasa bangga kerana dapat berkongsi ilmu yang Allah berikan kepada saya untuk dikongsi dengan orang lain. Saya cuma berharap mereka yang membacanya turut sama mendoakan agar saya sentiasa sihat dan tidak berhenti meneruskan usaha menyampaikan ilmu kepada mereka yang memerlukan.
Tuesday, 20 October 2015

CONTOH ESEI: KESAN KEDATANGAN ORANG CINA DAN INDIA KE TANAH MELAYU


Gambar Hiasan

Pada hari ini Malaysia telah menjadi sebuah Negara yang unik di dunia memandangkan ia merupakan sebuah negara yang bermasyarakat majmuk. Malaysia terdiri dari pelbagai bangsa iaitu Melayu, Cina, India, Sikh dan lain-lain lagi. Dari segi sejarah, Tanah Melayu pada awalnya diduduki oleh orang Melayu yang merupakan penduduk asal negara ini. Walau bagaimanapun, semasa British menduduki negara ini mereka telah membawa masuk buruh-buruh dari negara China dan India untuk bekerja di lombong bijih timah dan getah. Hasilnya Tanah Melayu menjadi pengeluar bijih timah dan getah utama dunia pada waktu itu. Kedatangan orang Cina dan India yang pada asalnya untuk bekerja sebagai buruh di negara ini akhirnya telah meninggalkan banyak kesan kepada negara ini dalam pelbagai aspek sama ada ekonomi, politik dan juga sosial.

Kewujudan masyarakat majmuk. Kedatangan orang Cina dan India ke negara ini pada suatu masa dahulu menyebabkan terbentuknya masyarakat majmuk. Ini kerana pada suatu masa dahulu Cuma ada orang Melayu, tetapi dengan kehadiran orang Cina dan India yang akhirnya menjadi warganegara Tanah Melayu maka terbentuklah masyarakat pelbagai kaum di negara ini. Seiringan dengan itu juga maka terbentuklah kepelbagaian samada dari segi kepercayaan, pemikiran, budaya, agama, pakaian, makanan, struktur binaan, dan lain-lain lagi. Kebanyakan orang Cina terutamanya tinggal di kawasan bandar, manakala orang Melayu di kawasan pinggir bandar dan kampung-kampung. Selain itu, kebanyakan orang Cina menghuni di kawasan Pantai Barat berbanding Pantai Timur dan kebanyakan orang Melayu adalah tinggal di kawasan Pantai timur.

Penubuhan sekolah pelbagai aliran. Kedatangan orang Cina dan India ke Tanah Melayu telah mewujudkan sekolah-sekolah seperti sekolah Cina dan Tamil serta sekolah Melayu bagi orang Melayu. Setiap kaum pada masa dahulu mempunyai sekolah mereka sendiri dengan menggunakan kurikulum dan bahasa yang berbeza. Keadaan ini dapat dilihat sehingga ke hari ini di mana wujudknya SJKC (Sekolah Jenis Kebangsaan Cina) serta SJKT (Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil).

Perubahan demografi Tanah Melayu. Kehadiran orang Cina dan India ke Tanah Melayu sememangnya telah memberi impak yang besar ke atas demografi Tanah Melayu pada waktu itu. Antaranya adalah terbentuknya kawasan bandar dan luar bandar. Pada suatu masa dahulu penduduk Tanah Melayu hanya menghuni di kawasan pinggir hutan dan juga kampung-kampung. Tetapi apabila British memperkenalkan ekonomi bijih timah dan getah, membawa masuk buruh Cina dan India secara tidak langsung telah menyebabkan beberapa kawasan menjadi bandar dan sebagai pelabuhan utama untuk mengumpul bahan-bahan mentah tersebut. Jadi Tanah Melayu telah mempunyai dua bentuk demografi iaitu bandar dan luar bandar.

Kewujudan kepelbagaian agama dan kepercayaan. Jika sebelum kedatangan orang Cina dan India hanya wujud satu agama sahaja bagi orang Melayu iaitu Islam. Tetapi dengan kewujudan masyarakat majmuk di Malaysia maka wujudlah beberapa ugama di negara ini seperti agama Buddha, Hindu, dan Singh. Kewujudan pelbagai agama ini menyebabkan Negara ini merayakan beberapa perayaan utama seperti Hari Raya Puasa, Hari Raya Haji, Thaipusam, Tahun Baru Cina, Deepavali, Hari Gawai dan lain-lain lagi.

Wujudnya Kepelbagaian makanan dan pakaian tradisi. Masyarakat majmuk telah menyebabkan wujudnya pelbagai makanan mengikut kaum masing-masing. Keadaan ini telah mewujukan konsep seperti akulturasi, amalgamasi serta asimilasi. Dalam hal ini ada kaum minoriti seperti orang Cina yang terpengaruh dengan budaya Melayu seperti Kaum Baba dan Nyonya, serta orang Cina di negeri Kelantan sehingga mereka digelar Cina Kampung. Selain itu di Malaysia ini telah banyak berlaku perkahwinan campur antara orang Melayu dengan orang Cina, orang Cina dengan orang India dan sebaliknya. Selain itu ada makanan kaum India telah digemari oleh bangsa Melayu dan Cina seperti roti canai. Manakala makanan orang Melayu seperti nasi lemak juga telah digemari oleh orang Cina dan India juga. Selain itu ada juga orang Cina yang memakai baju kurung serta orang India memakai Cheongsam.

Wujudnya Kontrak Sosial atau elemen tradisi dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Hasil tolak ansur antara orang Melayu dan bukan Melayu sebelum kemerdekaan dicapai, telah menyebabkan wujudnya kontak sosial ini yang mana ia menjadi satu perjanjian murni datuk nenek moyang zaman dahulu. Di antara perkara yang menjadi kontrak sosial tersebut adalah perkara mengenai bahasa Melayu, agama Islam, hak istimewa orang Melayu serta pemerintahan beraja. Dalam hal ini orang Melayu dan bukan Melayu iaitu orang Cina dan India bersetuju agar perkara itu menjadi perjanjian bersama dan memasukkan perkara tersebut dalam Perlembagaan Negara. Ia sebagai membalas jasa orang Melayu pada ketika itu yang sanggup menerima orang Cina dan India untuk menjadi warganegara Tanah Melayu.


Kedatangan orang Cina dan India ke Tanah Melayu pada suatu masa dahulu menyebabkan wujudnya kepelbagaian di negara ini yang mana ia telah menjadi salah satu elemen keunikan negara ini di mata masyarakat dunia. Sedar atau tidak banyak negara dunia merasa kagum dengan negara Malaysia yang mempunyai masyarakat pelbagai agama dan kepercayaan, kaum dan bangsa tetapi mereka tetap hidup aman dan tenteram berbanding sesetengah negara yang ada hanya satu bangsa tetapi mereka sukar untuk hidup bersama sehingga wujud konflik dan perang berpanjangan.


No comments:

Post a Comment