Assalamualaikum dan Selamat Datang ke Blog Saya

Blog ini diadakan khas untuk penulis berkongsi idea, pendapat dan kepakaran untuk pembaca semua. Diharap blog ini bermanfaat kepada semua khususnya kepada pelajar dan tidak lupa juga kepada sesiapa yang ingin mendapat info yang berkaitan.

Ingin berkongsi info? bole emailkan ke hasnah@ump.edu.my. Saya merasa bangga kerana dapat berkongsi ilmu yang Allah berikan kepada saya untuk dikongsi dengan orang lain. Saya cuma berharap mereka yang membacanya turut sama mendoakan agar saya sentiasa sihat dan tidak berhenti meneruskan usaha menyampaikan ilmu kepada mereka yang memerlukan.
Friday, 31 May 2013

Tips Sebelum Menghadapi Exam

Sebagai seorang pelajar sudah tentulah kita ingin cemerlang dalam peperiksaan. Semua orang nak cemerlang dan dapat gred A. Perkara yang paling penting sudah tentulah kena berusaha bersungguh-sungguh dahulu dan setelah itu:

a) sentiasa berdoa kepada Allah, mengabdikan diri kepada Allah dan lakukan segala suruhan Allah

b) Mohon restu daripada ibu bapa (mereka terlalu banyak berkorban untuk kita)

c) Mohon restu daripada guru/pensyarah anda (jasa mereka terlalu banyak untuk kita)

d) Berbuat baik sesama kawan/rakan


Harus diketahui bahawa cemerlangnya kita adalah banyak bergantung kepada hubungan kita dengan Pencipta, ibu bapa, guru-guru dan orang-orang disekeliling kita. Walau pun ini nampak remeh, namun siapalah kita tanpa mereka semua. Sekian wassalam.

No comments:

Post a Comment